Nie musisz truć! Zanim wymienisz stary kocioł na nowy 5 klasy, pal tak by nie zatruwać życia innym - czyli palenie od góry

Nawet przed wymianą naszego starego kotła na nowoczesne urządzenie możemy ograniczyć ilość spalanego paliwa oraz zanieczyszczeń wydobywających się z komina stosujących się do pewnych zasad. Paliwo w kotle na paliwo stałe można spalać „od góry” lub „od dołu”. W zależności od tego jaką technikę stosujemy ma to ogromny wpływ na jakość i sprawność procesu spalania. Nie musisz truć! Sprawdź, jak możesz wpływać na jakość powietrza w prosty sposób!

Palenie „od góry”, a palenie „od dołu”

Palenie górne polega na tym, że całą porcję paliwa wkłada się do komory paleniskowej, a następnie rozpala. Paliwo zaczyna palić się od góry, a gdy spali się już wierzchnia warstwa opału, przechodzi do niżej położonych warstw. Dzięki takiemu rozwiązaniu ciepło długo utrzymuje się w budynku. W dodatku nie trzeba uzupełniać paliwa w trakcie spalania, tylko 1-2 razy na dobę rozpalić jego nową porcję. Natomiast w paleniu dolnym, najpierw rozpala się część paliwa w komorze paleniskowej, a następnie dokłada się pozostały opał. W tym wypadku powstaje zdecydowanie więcej zanieczyszczeń oraz intensywne dymienie. Co więcej, rzucanie nowego, zimnego paliwa na gorący żar powoduje straty ciepła. Przy tego typu rozwiązaniu istotne jest ciągłe doglądanie procesu spalania.


Palenie od góry powoduje mniej dymu niż palenie od dołu


Dlaczego kocioł rozpalany „od góry” jest lepszym rozwiązaniem?

Rozpalanie w kotle na paliwo stałe od góry, polega na zastosowaniu w starych piecach i kotłach nowoczesnej techniki palenia. Ta prosta zmiana pozwala spalać paliwa stałe bez nadmiernego dymienia, oszczędzać pieniądze i czas, którego nie trzeba już spędzać w kotłowni. Stary kocioł rozpalony od góry niestety nie będzie w pełni tak efektywny i wygodny jak nowoczesne kotły, ale i tak w porównaniu z dotychczasowym stanem poprawa będzie olbrzymia a oszczędności wymierne.
Nie istnieje żaden węgiel czy drewno, które nie dymi podczas spalania. Spalając takie paliwo możemy albo dusić się dymem, albo go spalić. Nowoczesne kotły klasy 5 automatyczne spalają dym, bo fabrycznie zastosowano w nich poprawną technikę palenia. Technikę tę można jednak przenieść także do innych pieców i kotłów.
  • Dym powstaje wtedy, gdy dużą ilość paliwa podpala się od dołu lub wrzuca na żar. Paliwo gwałtownie się podgrzewa, uwalniając w jednej chwili dużo lotnej smoły, której nie da się dopalić najpierw przez brak odpowiednio wysokiej temperatury a potem, gdy temperatura już osiąga wymagany poziom, przez brak wystarczających ilości powietrza.
  • Spalanie bez dymu osiąga się podpalając paliwo od góry. Wtedy żar pomału podgrzewa paliwo poniżej, lotna smoła uwalniana jest stopniowo, a warstwa żaru daje wysoką temperaturę, w której wszystko dopala się do jasnych spalin.
  • Zalety poprawnego palenia od góry to:

  • czystsze spalanie - brak dymu i smoły,
  • dużo mniejsze ilości sadzy,
  • o około 60-70% niższa emisja pyłów,
  • oszczędności paliwa,
  • brak potrzeby odwiedzania kotłowni po rozpaleniu przez kilka-kilkanaście godzin.

  • Podsumowując, przed wymianą starego kotła na nowy klasy 5 warto rozważyć zmianę sposobu spalania paliwa. Metoda spalania „od góry” nie jest jednak złotym środkiem, który w 100% zlikwiduje smog, nie da on także bezobsługowej kotłowni. Jednak znacznie uprości proces palenia w kotle i mocno ograniczy negatywny wpływ na środowisko. Każdy użytkownik kotła w którym już od jakiegoś czasu pali metodą „od góry” poleci to każdemu gdyż nie tylko ograniczamy smog w naszej okolicy, ale również czujemy oszczędność w portfelu. I będziemy oddychać czystszym powietrzem!


    palenie od góry - i oddychaj lepiej!


    -->